DEM Parti’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘çözüm süreci’ çağrısı: Konuşması gereken bir diğer kişi Cumhurbaşkanı’nın kendisidir

“`html

T24 Politika

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son dönemdeki açıklamaları üzerine başlayan yeni çözüm süreci tartışmalarına dair görüşlerini paylaştı.

Hatimoğulları, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda gerçekleştirilen 13. Olağan Genel Kurul esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Eski HDP Milletvekili Ufuk Uras‘ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmenin ardından Abdullah Öcalan ile ilgili gündeme gelen “kısmi af beklentisi” açıklamalarına yönelik, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in “Gündemimizde yok” ifadesini değerlendiren Hatimoğulları, şunları söyledi:

“Ufuk Uras’ın görüşme gerçekleştirmesini oldukça normal karşılıyoruz. Türkiye’de Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yollarla çözme konusundaki yaklaşımımızı her ortamda dile getirdik. Bizler, barışın toplum içinde yayılması gerektiğine inanıyoruz; bu durumda, barışın yalnızca siyasi partiler arasında değil, bütün toplum katmanları arasında konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, Türkiye’nin tüm aydınları, sanatçıları ve gazetecileri bu önemli konuda üzerine düşen sorumlulukları üstlenmelidir.”

“Kayyum uygulamaları devam edebilir”

Hatimoğulları, DEM Parti’nin belediyelerine yönelik kayyum atamalarının süregeldiğini vurguladı:

“Kayyum atanmasına devam ediyoruz. Dün Tunceli’de bulunduğum sırada bunun yenileri gelebileceğine dair hükümete yakın basında işaretler mevcut. Hükümet sözcülerinin açıklamalarıyla da bu durum destekleniyor. Kayyum atamalarının Türkiye’de bir siyasi müdahale olduğunu vurgulamak istiyorum. Kayyumlar, yurttaşların seçme ve seçilme haklarının kısıtlanması anlamına gelmektedir. Bir taraftan barıştan bahsedilirken, diğer taraftan kayyum atanması çelişkili bir durumdur.”

“Kayyum rejimi ile ilgili cezaevlerinde uygulanan uygulamalar ve hükümetin olması muhtemel planları hakkında herhangi bir bilgiye sahip değiliz. MHP Genel Başkanı’nın açıklamaları dışında kamuoyunda yapılmış başka hiç bir beyan yoktur.”

“Konuşacak olan kişi Cumhurbaşkanı’dır”

“DEM Parti bu meseleyi sahiplendi”

Biz, müzakere sürecinin demokratik bir ortamda sürdürülmesi ve onurlu bir barış için bu konudaki sorumluluğumuzu yerine getirmekteyiz. Fakat, kayyum rejimi ve benzer politikalar devam ettiği müddetçe demokratik mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız.” (ANKA)

Ne olmuştu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim’de partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, “Bugün net bir şekilde konuşacağım” diyerek PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili bir çağrıda bulundu. Bahçeli, “Öcalan’ın tecridinin kaldırılması durumunda, TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşma yapmalı. Terörün sona erdiğini haykırmalı. Eğer bu irade gösterilirse hukuki düzenlemelerle yasal olanaklar da sağlansın.” ifadelerini kullandı. Bahçeli’nin konuşması, siyasi gündemde önemli bir yankı buldu ve 1 Ekim’deki Meclis açılışında DEM Partililerle el sıkışmasının ardından “Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?” soruları gündeme geldi.

Bahçeli, Öcalan’ı Meclis’e çağırdı: Terörün sona erdiğini haykırın!



GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI

Öcalan’ın serbest bırakılması için tek maddelik bir değişiklik yeterli: Bahçeli’nin gündeme getirdiği “umut hakkı” nedir?

Bahçeli’nin Öcalan’ı TBMM’ye çağırması ne anlama geliyor, ‘Çözüm Süreci’yle farkı ne, kulislerde neler tartışılıyor?


MURAT SABUNCU’NUN YAZI DİZİSİ

Diyarbakır’da Bahçeli konuşurken açılan televizyonlar ve dikkat çekici yorumlar: ‘Devlet’ Öcalan ile bir aşamaya gelinmemiş olsaydı harekete geçmezdi

Teröre karşı barış çağrısı yapan üç önemli isim: Bahçeli, Demirtaş, Özel…


CANDAN YILDIZ YAZDI

Bahçeli’nin Öcalan ile ilgili çağrısına DEM’den ilk yorum Sırrı Sakık’tan geldi: Hiç şaşırmadım, daha büyük gelişmeler olabilir


Bahçeli’den Öcalan çağrısı: TBMM’de konuşsun, terörün bittiğini haykırsın!

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Türk siyasetinde 22 Ekim dönüm noktasıdır” diyerek “umut hakkını” açıkladı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları: Tecrit kalkmalı, Sayın Öcalan mutlaka konuşmalıdır

Bahçeli’nin Öcalan için “Meclis’te konuşması” gündemi sarstı

Özel, “Ben de Kürtlere devlet öneriyorum; Türkiye’nin sahibi olmaya davet ediyorum” dedi

TIKLAYIN – Bahçeli’nin Öcalan çağrısından sonra Erdoğan: Tarihi fırsat penceresi hırsa kurban edilmemeli

TIKLAYIN – Demirtaş: Diyalog arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmelidir ki Öcalan inisiyatif alırsa biz de tüm gücümüzle onun arkasında olacağız; barış sesinin bu sefer bastırılmasına müsaade etmeyeceğiz!

TIKLAYIN – Abdullah Öcalan’dan Bahçeli’nin çağrısına ilk yanıt: Koşullar sağlanırsa hem teorik hem pratik güce sahibim


DEM Partililerle tokalaşma ve “yeni çözüm süreci” umutları

İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’nin sonrasında Lübnan’a yönelik kara harekâtı, İran ile İsrail arasında tırmanan gerginlikler ve bölgesel savaş tartışmaları siyaset sahnesindeki hareketliliği artırdı.

Erdoğan: İsrail’in bir sonraki hedefi Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama yılında yaptığı konuşmada, İsrail – Hamas çatışmalarının ve Lübnan’a sıçrayan saldırıların sonrasında, “İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü saldırılara bugünlerde Lübnan da katıldı. Ve bu durum, İsrail’in bir sonraki hedefinin Türkiye olacağına işaret ediyor.”

“İç cephe” mesajı

Erdoğan, bu konuşmasıyla birlikte “iç cephe” vurgusunda bulunarak, “Fitne girişimlerine karşı milletimizin, 85 milyon olarak ‘iç cephemizi’ güçlü tutmamız gerekiyor. Bugün, İsrail’in saldırılarına karşılık vermekle birlikte, içsel çatışmaları da çözüme kavuşturmalıyız,” dedi.

Bahçeli’den DEM Parti ile tokalaşma mesajı

Erdoğan’ın beyanlarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yeni yasama döneminde sürpriz bir adım atarak DEM Parti sıralarına gidip onun milletvekilleri ile tokalaştı. Bahçeli, DEM Parti’lilerin elini sıkmasıyla ilgili, “Yeni bir sürece giriş yapıyoruz, bu bağlamda kardeşlik bağlarımızı güçlendirmeliyiz,” dedi.

DEM Parti’den yanıt

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Bahçeli’nin tokalaşma jestine ilişkin, “Bu jest önemli bir adım, atılacak yeni adımlarla sorunların çözümüne yönelik sağlam bir politika geliştirilmelidir.”

Devlet Bahçeli yeni yasama sezonunda DEM Partililerle tokalaştı

Bahçeli’den, DEM Parti’yle tokalaşmasına ilişkin açıklama: Yeni bir sürece girmekteyiz, barışı sağlamak için çabalamalıyız

Bahçeli’den DEM Parti’ye “Türkiye partisi olma” çağrısı: Uzattığım el, milli birlik ve kardeşlik mesajıdır

Bahçeli’nin çağrısından sonra DEM kulislerinde: Şartlar olgunlaşırsa müzakereye açığız

Yeni bir “çözüm süreci” mi yaklaşıyor? | AKP’lilerin art arda açıklamaları

Murat Sabuncu’nun yazısı: ‘Devlet desteğinde-bilgisinde’ çözüm mü, Hakan Fidan yine devrede mi, hemen önemsizleştirmemeli mi?

Candan Yıldız’ın röportajı | DEM Partisi Milletvekili Sırrı Sakık: Bahçeli’nin ‘Ülkede barışı sağlamalıyız’ sözlerini önemsiyoruz; Bahçeli ile tokalaşmamıza yönelik eleştirileri dikkate almıyorum

Bahçeli’nin DEM Partililerle tokalaşmasında “Dolmabahçe mutabakatı” detayı

Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda bir kez daha yıkanır mı?

Yalçın Doğan yazdı: Bahçeli DEM’e çiçek attı ama…


“Doğal gıdaya ulaşmanın bir yolu var!”

“`